Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Käytännön ohjeita porrasasennukseen liittyen

Tavaran vastaanottaminen

Asennettavat tuotteet toimitetaan asennuskohteeseen lähtökohtaisesti joitakin päiviä ennen asennusta. Tavaroiden kuljetus tapahtuu kuljetusliikkeen toimesta, joten jakeluajankohdasta annetaan yleensä vain arvio.

Tavaran saavuttua kohteeseen, se otetaan tilaajan toimesta vastaan olemalla fyysisesti paikalla. Vastaanottajan on tehtävä kollien pintapuolinen tarkistus ja kirjattava mahdolliset varaumat rahtikirjaan.

Vastaanottokuittauksen jälkeen toimitetut puuosat on siirrettävä välittömästi sisätiloihin säältä suojaan. Ulkotiloissa puuosiin imeytyy kosteutta, joka aiheuttaa osien turpoamista. Turpoaminen voi puolestaan tehdä osista asennuskelvottomat tai aiheuttaa vaurioita pintakäsittelyssä ja kuivuessaan puussa itsessään.

Varastointiolosuhteet ovat asianmukaiset silloin, kun tavara on suojassa liialliselta kosteudelta ja kuivuudelta, sekä iskuilta ja kolhuilta.

Valmistelut asennuskohteessa ennen asennusta

Ennen porrasasennuksen aloittamista asennettavat tavarat tulee siirtää porrasaukon läheisyyteen alimpaan kerrokseen. Porrasaukkoa ympäröivien seinien ja välipohjan reunan tulee olla valmiit (valmiiksi pinnoitettu ja maalattu). Jos porras on tilattu asennettavaksi valmiin lattiapinnan päälle, on myös lattia oltava asennettuna. Tiettyjen kerroskaidemallien asennuksessa edellytetään, että yläkerran lattiamateriaalit on asennettu. Lisäksi porrasaukko ja porrasaukon läheisyys on oltava tyhjä tavaroista, jotta porrassyöksyn kasaukseen on riittävästi tilaa.

Nostoapu

Portaan asennuksen tekee portaan rungon tyypistä riippuen yksi tai useampi asentaja. Puuportaat asennetaan lähes poikkeuksetta yhden asentajan toimesta. Puuportaan osalta asennustyö alkaa porraselementtien kasaamisella, jotka lopuksi asennetaan porrasaukkoon järjestyksessä alhaalta ylöspäin. Ylimmän porraselementin kuorma on liian suuri yhden henkilön nostettavaksi. Tämän vuoksi ylimmän elementin nostossa edellytetään tilaajalta nostoapua, mikäli muuta ei ole sovittu. Nosto ajoittuu asennettavasta portaasta riippuen noin 2-4 tuntia aloituksen jälkeen.